sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Luonnon mukaista kosmetiikkaa, luonnonkosmetiikkaa vai luonnollista kosmetiikkaa?

Luonnon kaunista lokakuuta kaikille!
Luonto "kylvettää" meidät elämän energiallaan, jota meidän tulisi ammentaa niin usein kuin mahdollista. Metsässä oleskelu ja meren äärellä oleilu tuovat sisäistä rauhaa ja harmoniaa. Sillä on myös tutkitusti ulkoista kauneutta parantava vaikutus. Kannattaa testata:-)

Luonnon tärkeä rooli näkyy myös kosmetiikassa. Kuluttajat arvostavat luonnollisuutta, joka pitää sisällään niin tuotteiden raaka-aineet kuin kestävän kehityksen ideologian. Nämä ovat minullekin kosmetiikan sisäänostajana erittäin tärkeitä kriteerejä. Tämän jälkeen kiinnitän huomiota itse pakkauksen ulkonäköön. Myös sisustuksellisia pakkauksia voidaan valmistaa luontoa kunnioittaen. Tästä hyvänä esimerkkinä viehättävä [comfort zonen] sacred nature -linja (sertifioitua luonnonkosmetiikkaa), jonka pakkaukset ovat 100% kierrätettäviä.


Luonnosta peräisin olevan kosmetiikan markkinoinnissa käytetään monenlaisia termejä; on luonnon mukaista kosmetiikkaa, luonnonkosmetiikkaa, luonnollista kosmetiikkaa jne. Osa on sertifioitua ja osa ei. Miten nämä kaikki sitten eroavat toisistaan? 

Luonnon mukaisen kosmetiikan = luomukosmetiikan raaka-aineet on tuotettu täysin luonnollisesti ilman synteettisiä torjunta-aineita. Viljelytilat ovat tarkkaan valvottuja; kaikki ympäristöä sekä raaka-aineita saastuttavat tekijät on eliminoitu, esim. tiloilla ei käytetä edes traktoria. Luomukosmetiikan osalta meille on tulossa valikoimiin ihastuttava italialainen Organic Elements -sarja. Sarjan raaka-aineista 100%:sesti luomutuotettuja ovat: viinirypäleenlehtiuute, ruiskukan uute, malvauute ja oliivipuunlehtiuute. Organic Elements on saanut mm. näille raaka-aineille bioviljely- ja ekosertifikaatin. Kyseessä ei kuitenkaan ole 100% luomukosmetiikkasarja, koska siinä on käytetty myös jonkin verran synteettisiä raaka-aineita tehostamaan luomuraaka-aineiden vaikutuksia. Olisin myös kiinnostunut "täysin puhtaasta" luomukosmetiikasta, mutta niiden kohdalla törmätään usein säilyvyys- sekä tuoksuongelmiin.

Luonnonkosmetiikassa
luomulaatuisten kasvi- ja eläinperäisten raaka-aineiden käyttöä pidetään suositeltavana, mutta niiden pitoisuuksille itse tuotteessa ei ole asetettu vähimmäismääriä. Myös luonnonkosmetiikka on viljelty luonnollisesti, mutta viljelyssä voidaan käyttää kasvinsuojeluaineita, lietettä ja tuholaismyrkkyjä. Luonnonkosmetiikan yhteydessä puhutaan usein sen aitoudesta. Tässä hyvänä mittarina voidaan pitää sertifiointia. Sen ideana on varmistaa, että valmistajista riippumaton ulkopuolinen taho tarkastaa tuotteet valmistusmenetelmien ja -aineiden osalta säännöllisesti. Sertifikaatti -logon perusteella kuluttaja tietää, että tuote täyttää luonnonkosmetiikalle asetetut vähimmäisvaatimukset. Sertifikaatteja on 7-erilaista: BDIH, Ecocert, Cosmebio, Soil Association, Acogarantie, AIAB, NaTrue. BDIH ja Cosmebio näyttäisivät olevan yhdet vaativimmista sertifikaateista.


Valikoimistamme löytyy useitakin sertifioituja luonnonkosmetiikkasarjoja (osa sarjoista on kokonaan sertifioitu ja osasta tietyt tuotelinjat): Lavera, Dr.Hauschka, Jean Bio Olive, [comfort zone] sacred nature -linja, SAVE, La Claree Oliv`, Acorelle ja Benecos. 


Mitä sitten on luonnonkosmetiikka, joka ei ole sertifioitua? Selvyyden vuoksi sitä voitaisiin kutsua ja kutsutaankin monessa yhteydessä luonnolliseksi kosmetiikaksi. Valikoimastamme löytyy myös kattava valikoima luonnollisia sarjoja. Kreikkalaisen Korres -sarjan tuotteet perustuvat neljään luonnollisten raaka-aineiden luokkkaan: kreikkalaisiin kasveihin, lääkinnällisiin yrtteihin, syötäviin ruoka-aineisiin sekä tehokkaisiin, luonnollisiin raaka-aineisiin. Synteettisiä raaka-aineita, kuten petrokemiallisia yhdisteitä, silikoneja, propyleeniglykolia, mineraaliöljyä, etanoliamiinia ja ammoniakkia vältetään, ja ne korvataan yhtä tehokkailla luonnollisilla aineosilla.


REN on 100% parabeeniton ja sulfaatiton, moderni englantilainen ihonhoitosarja. Sen tuotekehityksessä on käytetty luonnon kasviuutteita sekä myös vältetty synteettisiä raaka-aineita.

Israelilainen Ahava on jo 20 vuoden ajan toiminut Kuolleen Meren mineraaleihin pohjautuvan kosmetiikan edelläkävijänä. Ahavan tuotteissa käytetyillä mineraaleilla on monenlaisia lääkkeellisiä ja kosmeettisia ominaisuuksia. Kaikki tuotteet ovat hypoallergisia ja käyvät läpi useita eri tarkastuksia ja kliinisiä testejä.

Näihin tunnelmiin, aurinkoista loppusyksyä! Seuraavaksi tulossa on juhlakausi, jossa Eve on luonnollisesti mukana :-) Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti